logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2
Ce este arheologia preventivă? Incursiune în lumea plină de curiozități a arheologiei

Cercetările arheologice preventive de la Sarmizegetusa Regia au un rol important în cadrul proiectului nostru. Dar ce înseamnă mai exact arheologia preventivă? Să aruncăm o privire mai atentă asupra conceptului.

Probabil cunoști deja exemplul noilor autostrăzi sau căi ferate. Și ai aflat din presă că, înainte de construirea lor, arheologii sunt chemați să sondeze terenul și să documenteze orice urme lăsate de oameni din cele mai vechi timpuri.

Denumite cercetări arheologice preventive (sau de salvare), aceste investigații recuperează practic informații importante despre trecutul nostru, care altfel ar fi pierdute prin efectuarea diverselor lucrări de infrastructură, prin construirea unui centru comercial, a unui teren de sport sau a unui cartier rezidențial. Chiar și în cazul unei locuințe private ar putea fi necesară o astfel de cercetare, dacă terenul se află într-o zonă cunoscută pentru potențialul său arheologic.

Arheologia preventivă este astfel parte a procesului de dezvoltare a societății noastre.Dar ea este necesară și în alte situații, nu doar în cazul construcțiilor viitoare.Cercetările arheologice preventive sunt obligatorii înainte sau chiar și în timpul implementării proiectelor de conservare/restaurare și punere în valoare a siturilor arheologice și monumentelor istorice!

În acest caz, prevenție înseamnă de fapt atenție la caracteristicile și particularitățile vestigiilor care urmează să fie reabilitate.Cu alte cuvinte, informațiile culese în timpul săpăturii preventive sunt esențiale pentru întocmirea corectă a proiectului și pentru alegerea celor mai potrivite soluții, în beneficiul monumentului și pentru buna sa păstrare.

Asta facem și noi în capitala dacilor, pentru ca tu să cunoști și să înțelegi mai bine fortificația din piatră de la Sarmizegetusa Regia!

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.


EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Institutul Național al Patrimoniului
Consiliul Judetean Hunedoara
Mihai Eminescu Trust
Møre og Romsdal fylkeskommune