logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2
7 Lucruri de interes despre făurăria dacică

1. Pentru Sarmizegetusa Regia, descoperirile arheologice ilustrează întregul proces tehnologic cu privire la metalurgia fierului: reducerea minereului și obținerea turtelor din fier, transformarea acestora în lingouri, precum și o gamă largă și variată de piese din fier finite.

2. În ateliere, materia primă a fierarilor daci erau turtele din fier. De o calitate impresionantă, ele erau obținute în cuptoare specializate pentru reducerea minereului de fier.

3. La Sarmizegetusa Regia au fost descoperite peste 400 de lupe din fier, întregi sau jumătăți, care împreună cântăresc în jur de 2500 de kilograme.

4. După ce erau încălzite pe vetre special amenajate în atelier, turtele erau transformate în lingouri. Procedeul necesita lovirea repetată cu baroasele.

5. Nicovalele reprezentau suportul pentru numeroasele activități dintr-un atelier metalurgic. Pentru zona capitalei Regatului Dac cunoaștem două tipuri de nicovale: în formă de trunchi de piramidă și în formă de cub cu patru picioare.

6. Cele mai mari nicovale cântăreau peste 50 de kilograme.

7. Cleștii erau instrumentele folosite de fierarii daci pentru apucarea și susținerea pieselor aflate în curs de prelucrare, pe vetrele de forjă sau pe nicovale.

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.


EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Institutul Național al Patrimoniului
Consiliul Judetean Hunedoara
Mihai Eminescu Trust
Møre og Romsdal fylkeskommune