logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2
Cristina Stanciu, Pensiunea Cotiso: Impresii de la atelierul „Protectorii Patrimoniului”
Sunt Cristina, de la Pensiunea Cotiso. În următoarele rânduri vă povestesc despre experiența pe care am avut-o în urma participării la atelierul interactiv „Protectorii Patrimoniului”.

Sunt Cristina, de la Pensiunea Cotiso. În următoarele rânduri vă povestesc despre experiența pe care am avut-o în urma participării la atelierul interactiv „Protectorii Patrimoniului”.

În opinia mea, “Capitala Daciei - Muzeul viu al patrimoniului cultural european” este un proiect promițător, în care oameni minunați, cu inițiativă, pun suflet în restaurarea, revitalizarea și promovarea sitului Sarmizegetusa Regia. În cadrul acestui proiect am participat la atelierul “Protectorii patrimoniului”. Acesta a fost susținut de Carolina Fernolend, președintele Fundației Mihai Eminescu Trust și arh. Leo Orellana, specialist în revitalizarea siturilor UNESCO. Împreună ei au reușit să reaprindă flacăra speranței că și la noi se poate.

În aceste două zile, cât a durat atelierul, am avut plăcerea să revăd oameni dragi din comunitatea locală și să formez legături noi cu oameni pe care abia i-am cunoscut, dar care îți intră repede în suflet. Am discutat despre valoarea excepțională a sitului Sarmizegetusa Regia și a împrejurimilor, cât și despre problemele cu care se confruntă zona. Au fost discuții constructive și educative din care am aflat cât de importantă este această zonă și însăși cetatea Sarmizegetusa Regia, împreună cu ansamblul cetăților din jur, pentru moștenirea culturală unică a României. Știați că întregul sit este unul dintre cele mai mari din Europa ca și ansamblu de obiective turistice înscrise în  patrimoniul UNESCO? Avem o zonă extraordinar de frumoasă, cu o puternică încărcătură istorică și spirituală. Trebuie doar să ne unim forțele și să o punem în valoare, iar acest atelier ne-a adus împreună pentru a reuși.

Și pentru că nu se putea fără muncă de teren, a doua zi am vizitat situl Sarmizegetusa Regia, unde am fost ghidați și antrenați în discuții despre strămoșii noștri bravi, dacii, dar și despre nevoia de continuitate pentru conservarea sitului. 

A fost o experiență unică!

Vizită în teren - Suntem la Sarmizegetusa Regia alături de echipa de arheologi
Leo și Caroline în timpul atelierului
Vizita în sit
Vizită în sit