logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2

BIBLIOTECA INFORMAȚIONALĂ

Te invităm să descoperi CU NOI BIBLIOTECA INFORMAȚIONALĂ, PLATFORMA DE ÎNTREBĂRI, RESURSE ȘI INFORMAȚII CU LEGĂTURĂ STRÂNSĂ LA PROIECT, CU ZONA DE CERCETARE ARHEOLOGICĂ ȘI MODUL DE VIAȚĂ AL DACILOR.

De ce au ales dacii acest loc pentru capitala lor?
Motivațiile alegerii acestui loc greu accesibil drept capitală a regatului dacic au fost de natură strategică, politică, economică și spirituală. Sistemul de fortificații din jurul capitalei în secolul I î.Hr. nu a fost edificat ca un răspuns la presiunea Imperiului Roman, ci ca o reflectare politică a unor structuri de putere locale, influențate de mediile elenistice de pe malul vestic al Mării Negre. 
Ce s-a descoperit în interiorul fortificației și în cartierele civile? 
Urme a unor construcții de piatră și lemn, care deserveau garnizoana cantonată aici. Iar în cartierele civile s-au descoperit urmele locuințelor, anexelor și atelierelor meșteșugărești, specializate în metalurgie și sticlărie. Locuințele dacilor aveau diverse planuri, dreptunghiulare, circulare ori poligonale. În atelierele metalurgice s-a realizat un număr important de obiecte din fier și bronz, acoperind nevoile unei piețe de desfacere la nivel regional. S-au găsit conducte pentru transportul apei, segmente lungi ale căilor de acces antice.
Ce confecționau dacii în atelierele de făurărie?

În aceste ateliere dacii produceau unelte precum nicovale masive, ciocane de diferite forme și dimensiuni, baroase, pile, clești – nu mai puțin de 10 tipuri diferite de clești au fost descoperite - și dălți. Totodată, confecționau unelte și obiecte de fier servind la prelucrarea lemnului sau în construcții: fierăstraie cu pânză lată sau îngustă, cuie și piroane, topoare, scoabe, cuțitoaie, sfredele, tesle, ținte, zăvoare și balamale pentru uși. În atelierele dacilor se produceau arme: lănci și sulițe, săbii drepte și curbate, pumnale, partea metalică a scuturilor. Apoi, diferite alte obiecte de uz cotidian: foarfeci, lame de brici, frigări mari, cuțite. Din fier se confecționau și podoabe sau accesorii pentru îmbrăcăminte. 

Cunoști povestea pieselor de bronz?

Descoperite în așezările dacice din Munții Orăștiei, ele ies în evidență prin numărul lor mare și calitatea execuției, bun indiciu pentru nivelul ridicat al cunoștințelor tehnice, al simțului artistic și al rafinamentului de care dădeau dovadă meșterii. Prezența lor ne vorbește despre existența unei clientele iubitoare de astfel de bunuri, sugerând gustul dacilor pentru diferite produse la modă. 
Obiectele de mobilier sau de iluminat, instrumentele de măsurare, vasele de bronz folosite pentru prepararea și servirea băuturilor indică legături puternice cu Imperiul Roman. Printre cele mai interesante piese sunt recipientele în care dacii amestecau și serveau vinul și marile bazine folosite pentru spălat. Foarte des aceste piese din bronz au jucat un rol important în afirmarea și confirmarea statutului și prestigiului elitelor din regiune.

Cât de multe știi despre zona sacră? Este Sarmizegetusa Regia muntele sacru al dacilor?

E foarte interesant faptul că, pentru a ajunge în acea zonă, pășeai pe un drum ceremonial de peste 200 de metri lungime, pavat cu lespezi de calcar. Apoi găseai aici temple repartizate pe două mari terase antropogene, susținute de ziduri din blocuri de calcar cu înălțime, pentru unele segmente, de peste 10-12 metri. S-au descoperit aici resturile a două temple circulare și cinci patrulatere, dar și ale unui altar monumental și ale sistemelor de evacuare a apei. Pe terasa a IX-a este în curs de cercetare un al șaselea edificiu de cult, de tipul aliniamentelor. Din temple se păstrează doar plintele de calcar și andezit, pe care se sprijineau coloanele din lemn sau piatră, precum și pilaștrii din calcar sau andezit, cu rol în delimitarea spațiului templelor. Altarul de andezit – folosit pentru sacrificiu - este unic în Dacia, prin forma sa circulară, prin dimensiuni și materialele utilizate. Templul mare circular este important, acesta având în centru o încăpere absidală, orientată solstițial. Toate elementele de piatră provenite din structura templelor povestesc despre o arhitectură monumentală, unică datorită proporțiilor, planimetriei și tehnicii constructive. Acest argument și numărul mare al acestor edificii susțin ideea identificării Sarmizegetusei Regia cu „Muntele Sacru” (Kōgaionon).

Ce sunt monedele de tip „Koson”?

Au fost emise după jumătatea secolului I î.Hr., au fost numite așa după numele inscripționat în limba greacă pe una dintre fețele sale, ne arată tendința dacilor de a schimba iconografia monedelor în concordanță cu imagistica importantă pentru ei: este vorba, practic, de o combinație de două tipuri monetare republican romane, cu o acvilă cu aripile deschise pe una dintre fețe și care ține o coroană de lauri în gheara dreaptă și un sceptru în cea stângă. Pe cealaltă parte a monedei se remarcă trei bărbați care merg spre stânga. În partea inferioară a monedei apare inscripția în limba greacă KOΣΩΝ. Foarte interesant este că ele nu prezintă urme de uzură de circulație, ele au fost descoperite doar în tezaure, uneori alături de faimoasele brățări spiralice dacice. Acest lucru ne indică faptul că ele nu aveau rol de monede în tranzacții zilnice, ci erau privite ca un tezaur, pus sub semnul sacrului, mai ales că erau confecționate din aur, simbol al sacrului în Antichitate.

Monede de aur și de argint – ce indică ele?

Monedele, pe lângă valoarea intrinsecă, erau și principalul mijloc de vehiculare a imaginilor și ne oferă indicii despre mentalitatea acelei perioade. Secolul al III-lea î.Hr. este perioada în care dacii au început să emită propriile monede, imitând alte monede care existau pe piață, cel mai adesea din argint.

Unde avea loc cel mai important ritual religios – sacrificiul? 

Acesta se desfășura pe altarul de andezit, de pe terasa a XI-a, cu dimensiuni monumentale, și unic prin atenția deosebită acordată prelucrării și asamblării pieselor din structura sa. 

Ce și cât cunoaștem despre hrana dacilor? Cum se hrăneau dacii?

Cea mai mare parte a hranei dacilor din zona capitalei era formată din cereale și leguminoase. În așezări și fortificații s-au descoperit semințele unor anumite soiuri. Fiind bogate în hidrați de carbon, o sursă foarte importantă de calorii, cerealele erau preferate de daci și datorită faptului că puteau fi conservate pe perioade mai lungi de timp; cel mai mult consumate erau grâul și meiul, dar și secara, orzul și ovăzul. Foarte probabil acestea erau aduse de pe Valea Mureșului și depozitate apoi în hambare, vase sau lăzi. Vasele de provizii sunt prezente în toate siturile dacice din zonă, având dimensiuni chiar și până la 2 metri înălțime. Cantități însemnate de semințe carbonizate și râșnițe rotative pentru transformarea lor în făină au fost descoperite odată cu săpăturile arheologice din zonă. Cerealele erau consumate sub formă de supe, terciuri, pâine sau lipie. Unul dintre alimentele de bază ale dacilor era o fiertură de diferite consistențe, făcută din grăunțe de mei măcinat și fierte în apă sau lapte. În compoziția unor terciuri e posibil ca dacii să fi introdus și alte plante precum spanacul, loboda, lintea, mazărea și bobul. Alimentația pe bază de carne este documentată prin descoperirile de oase de animale domestice și sălbatice în toate așezările și fortificațiile. Dacii consumau lapte și băuturi cu grad mai mic sau mai mare de alcool, vin, bere, mied – obținut din apă și miere. La Sarmizegetusa Regia s-au descoperit vase folosite pentru servirea vinului: caserole, strecurători, căni și ulcioare. 

Care erau îndeletnicirile cotidiene ale dacilor? 

Trebuie să știi că ei se ocupau cu confecționarea materialelor textile și acest lucru e sugerat de descoperirea fusaiolelor, greutăților din lut ars, semințelor carbonizate din plante textile. Se utilizau fibre vegetale (in și cânepă) sau fibre animale (lâna oilor), toarse cu ajutorul fusului și țesute la un război așezat în poziție verticală, greutățile din lut ars fiind folosite la tensionarea firelor urzelii. 

Cele peste 3000 de artefacte dacice din fier descoperite în capitala Daciei ne indică faptul că dacii lucrau intens în atelierele de făurărie, iar producția din zona Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia era unul dintre cele mai însemnate din întreg spațiul european antic. Știai că acest loc este unul dintre singurele zone în care pot fi documentate, prin prisma pieselor, chiar toate etapele acestei activități, de la transformarea turtelor de fier până la realizarea obiectelor finite? Este interesant și faptul că la Sarmizegetusa Regia au fost descoperite mai mult de 400 de lupe din fier, toate cântărind peste 2500 de kilograme. Acestea erau încălzite pe vetre special amenajate și transformate în lingouri, prin lovirea repetată cu barosul. Și dulgheria se număra printre ocupațiile dacilor, lemnul fiind folosit pentru înălțarea fortificațiilor, a caselor și anexelor sale, a templelor și atelierelor, dar și pentru realizarea sistemelor de captare și distribuire a apei. Dacii confecționau și piese de mobilier dar și cufere, lăzi, casete, butoaie sau găleți. Special pentru Sarmizegetusa Regia s-au descoperit câteva sute de unelte de dulgherie și tâmplărie: topoare, bărzi, tesle, fierăstraie, cuțitoaie, sfredele, dălți, pile și compasuri. Ceea ce este interesant e faptul că anumite unelte și materiale de construcție au fost descoperite doar în capitala Daciei și asta pentru că aici dacii au înălțat construcții de dimensiuni monumentale având în structură și părți din lemn, iar piesele metalice erau folosite pentru îmbinări: piroane de fier și sfredele de mari dimensiuni, ținte de fier cu un diametru de 30 de cm, cu rol decorativ și funcțional. Deși s-au păstrat puține structuri din lemn, s-a descoperit că butoiul, jgheaburile și scândurile care acopereau cisterna aflate în locul numit La Tău de la Sarmizegetusa Regia, erau din molid.

Știai că?
Peste 6400 de piese arhitecturale din calcar și andezit se pot observa în paramentele vizibile în prezent. Piesele sunt blocuri de la fortificația dacică inițială, elemente din andezit de la temple, piese de calcar de la construcțiile din zona sacră
Suprafața fortificației este de aproape 3 ha, iar terasa a IV-a, din interiorul fortificației de la Sarmizegetusa Regia, este cea mai mare dintre terasele amenajate în antichitate în zona cetăților dacice din Munții Orăștiei.
Primul plan al fortificației a fost realizat in anul 1803, în contextul săpăturilor desfășurate de fiscul austriac.
- Numeroase scene de pe Columna lui Traian evocă evenimente care s-au derulat la Sarmizegetusa Regia, unele dintre ele având în prim-plan asedierea fortificației.
În structura zidului au fost descoperite de-a lungul cercetărilor arheologice patru inscripții care atestă prezenta trupelor romane.
La începutul secolului al XIX-lea, inspectorul de metalurgie Anton Bögözi a evaluat piatra fasonată de la Grădiştea de Munte  la suma imensă de 400 000 – 500 000 de florini, propunând transportarea și vinderea ei.
Între artefactele descoperite în fortificație, o importantă istorică aparte o are un fragment de vas ceramic de factură dacică, pe care un roman și-a scris, în latina cursivă, numele: P. Libius Rufinus.