logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2

PROIECTUL NOSTRU

dăm viață capitalei daciei

Terasa a X-a

O misiune esențială. Dusă la capăt cu grijă și mult entuziasm. Restaurăm și revitalizăm Cetatea Sarmizegetusei, cel mai important centru religios, politic și militar al regatului dacic, inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 


Patru echipe determinate de lucru – promotorul de proiect – motorul eficient care face ca totul să funcționeze, cei doi parteneri cu know-how puternic și o echipă competentă de arheologi – își unesc forțele, cunoștințele și experiența într-o simbioză armonioasă pentru a da o nouă imagine Sarmizegetusei, mai apropiată de realitatea antică şi, totodată, mult mai accesibilă publicului larg care va vizita unul dintre cele mai importante situri ale antichităţii europene.


Prima 
dată 
investim resurse 
în restaurarea monumentului.


Apoi îl punem în valoare printr-un plan concret și dinamic, orientat către public.


În tot acest timp, suntem instruiți și călăuziți la fiecare pas de profesioniști internaționali în domeniu.
Alocăm timp și investim efort susținut în managementul de proiect, o componentă - cheie în succesul proiectului.
de ce al nostru?
Avem datoria să protejăm monumentul. 
Starea actuală a monumentului este una precară. Procesele de degradare sunt cauzate de factori naturali și antropici. Degradarea patrimoniului cultural provoacă afectarea memoriei și identității noastre culturale. E vorba însă de mai mult decât atât. Monumentele de aici sunt parte a patrimoniului cultural mondial. Iar noi ne asumăm responsabilitatea să oprim acest fenomen. 
Pericolul presiunii investițiilor imobiliare și al dezvoltărilor necontrolate: Valorificăm responsabil.
Dezvoltarea durabilă a zonei trebuie clădită responsabil și să pună în echilibru resursele existente, exploatarea economică și capacitatea generațiilor viitoare de a dispune de acestea. Legislația are numeroase lacune în privința protejării patrimoniului istoric și arheologic: monumentul nu este protejat corespunzător. 
Legislație cu lacune și lipsa unei viziuni comune pentru patrimoniul construit: Implicăm comunități și administrații teritoriale.
Sistemul de proiecție al patrimoniului la nivel național este, din păcate, imperfect. Împreună și alături de comunitate, consiliile județene și locale – cu atribuții stabilite prin lege în ceea ce privește asigurarea protecției patrimoniului construit – preiau frâiele proiectelor de protejare a patrimoniului în propriile lor mâini.
2
3
Vizitatori 4

„Capitala Daciei - Muzeu viu al patrimoniului cultural european” este numele proiectului depus de Consiliul Județean Hunedoara și desfășurat în parteneriat cu Mihai Eminescu Trust și Møre & Romsdal County Council - Norvegia. Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia beneficiază de finanțare prin Granturile SEE prin Programul RO-Cultura, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”. 

Promotor de proiect: UAT Județul Hunedoara

Parteneri de proiect: Fundația Mihai Eminescu Trust (România), Møre & Romsdal County Council (Norvegia)

Valoarea totală a proiectului: 13,290,477.62 lei (2,746,250.15 euro)

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 9,182,390.99 lei (1,897,384.23 euro)

Durată: 43 luni

Locație de implementare: Sat Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara (România)

Facebook: www.facebook.com/CapitalaDaciei


Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein ș Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. 

În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro