logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2

REVITALIZĂM

DĂM VIAȚĂ CAPITALEI DACIEI

CUM?

Prin activitățile de revitalizare și punere în valoare a monumentului istoric restaurat. 

CINE?

Promotorul de proiect, partenerul român și partenerul norvegian implică grupurile țintă în realizarea activităților de revitalizare. Lucrăm împreună cu oamenii: locuitori ai județului Hunedoara, turiști români și străini, elevi și studenți, antreprenori culturali, comunitatea științifică și academică. 

Cum arată evantaiul activităților noastre de revitalizare:

1. Hai în Lapidarium. 
Înălțăm spații pavilionare expoziționale cu personalitate.

Amplasăm o structură cu dublu rol: ea va servi, pe de o parte, pentru odihna și protecția persoanelor în caz de furtună, iar pe de altă parte, pentru adăpostirea pieselor litice cu valoare arheologică mare. Structura de tip <Lapidarium> este o structură deschisă, care va fi integrată organic în peisajul natural. Activitatea cuprinde și amenajări pentru scurgerea apelor pluviale, în vecinătatea cetății fortificate, pentru împiedicarea apei în structurile de zidărie și cele monolitice, ridicarea nivelului de călcare în zona cetății, extragerea arborilor bolnavi, înlăturarea arborilor intruzivi, refacerea vegetației joase cu plante endemice ariei naturale protejate. 

2. Meșterește.
Organizăm două târguri meșteșugărești cu demonstrații practice și multă autenticitate.

Lansăm trendul meșteșugurilor tradiționale și trimitem la înaintare educația culturală, care, în momentul actual, nu este parte a curriculei educaționale formale. Activitățile de educație culturală se vor realiza într-un mod inovator din perspectiva metodelor educaționale folosite. Prin experimentare, demonstrare, interacțiune și dialog intercultural vom realiza activități de educație culturală. Cele două ediții ale târgului meșteșugăresc vor cuprinde expunerea de produse meșteșugărești, programe cultural-artistice, ateliere de demonstrare și experimentare a meșteșugurilor. Îi încurajăm pe tineri să preia aceste îndeletniciri creând o punte de comunicare între ei și deținătorii cunoștințelor tradiționale. O astfel de meserie înglobează esența valorilor multiculturale din zonă și care, prin adaptare la contextul actual, poate genera venituri. 

3. Devino unul dintre protectorii patrimoniului. 
Printr-un program special, formăm noi generații cu un respect mai mare față de patrimoniu.

Formăm 50 de adulți și tineri din zonă ca să devină protectori ai patrimoniului. Activitatea are mai multe componente:

1. Prima dată stabilim un caiet de sarcini pentru atelierele de formare interactivă, împreună cu un expert internațional de la Paris.                                                                                               

2. Pasul următor constă în organizarea a 6 ateliere de formare interactive pentru adulți și tineri, organizate împreună cu profesori de istorie, pentru ca aceștia să cunoască istoria patrimoniului cultural arheologic european și pentru a învăța cum să interacționeze ca viitori protectori ai patrimoniului cultural arheologic european Sarmisegetusa. 

3. Elaborăm un ghid pedagogic pentru viitorii protectori ai patrimoniului cultural arheologic european Sarmisegetusa.

4. Organizăm un eveniment public, împreună cu autoritățile locale și județene, pentru lansarea și legitimizarea protectorilor.

5. Avem o sesiune de evaluare la finele sezonului, după primul an de implementare, pentru adaptarea caietului de sarcini aferent  următorilor 2 ani de implementare.

6. Organizăm un eveniment cultural artistic, în fiecare an, de premiere a celor mai dedicați protectori ai patrimoniului cultural arheologic european – Sarmizegetusa.

4. Mici arheologi în acțiune. 
Deschidem porțile școlilor de vară cu tematică de arheologie pentru copii.

Dorim ca generațiile tinere să înțeleagă rolul arheologiei, în general, pentru comunitatea din jurul Sarmizegetusei Regia, în particular, prin implementarea unui program de educație non-formală a tinerei generații din 8 comunități rurale ale comunei Orăștioara de Sus: Bucium, Orăștioara de Sus, Ludești, Costești-Deal, Ocolișul Mic, Ludeștii de Sus, Grădiștea Muncelului, din județul Hunedoara și din toată țara. Vom iniția 30 de copii în fiecare școală de vară în domeniul arheologiei prin implicarea într-o serie de activități creative pentru dezvoltarea abilităților personale și profesionale. Unul dintre proiectele de strategie pe termen lung ale partenerului din proiect, Fundația Mihai Eminescu Trust, cel care va organiza aceste școli de vară, este de a se concentra pe educarea generațiilor tinere și cultivarea unui simț arheologic, care respectă patrimoniul cultural și a unui simț de apartenență și responsabilitate față de patrimoniul imaterial. Astfel proiectul propus constituie un pas spre realizarea acestei viziuni.

5. Ducem vestea proiectului departe.
Asigurăm vizibilitatea proiectului prin acțiuni de promovare.

Achiziționăm servicii pentru asigurarea vizibilității proiectului, organizăm seminarii, conferințe de presă, în momentele cheie ale proiectului. Prin aceste demersuri promovăm finanțarea asigurată proiectului de Grantul SEE. Toate materialele de informare si publicitate vor respecta elementele obligatorii prevăzute în Manualul de vizibilitate specific grantului SEE.

6. Machetăm.
Fazele de construcție ale zidului sunt transpuse într-o machetă captivantă.

Realizăm o macheta 3D cu fazele de construcție ale zidului - dacică și romană - în corelare cu vestigiile din zona sacră. Foarte interesant este că zidul este reprezentat atât la nivelul situației actuale, cât și la înălțimea presupusă în antichitate. Macheta este amplasată pe traseu în diferite zone și va fi însoțită de descrieri și explicații în română și engleză, dar și în alfabetul Braille. 

7. Înălțăm ingenioasele totemuri INFO-EDU.
Realizăm și montăm un sistem de panotaj electronic pe care l-am denumit sugestiv: „Totemurile info-edu”.

Acesta va fi alimentat și va funcționa exclusiv cu ajutorul energiei solare și, pentru a fi eficient din punct de vedere energetic, se va activa doar pe baza unui senzor de prezență. Totemul va oferi informații despre monumentele de pe traseu, detalii arhitectonice și informații despre particularitățile zidului. Două personaje vor fi construite și vor oferi informații vizitatorilor: un dac pentru panourile din interiorul zidului și un personaj roman pentru totemurile amplasate în exteriorul acestuia. Totemul are forma și dimensiunea inspirată din cultura dacică – un războinic.

8. Ascultă povestea.
Află detalii fascinante despre zidul fortificației cu ajutorul ghidajului audio bilingv.

Sistemele de audio ghidaj turistic bilingv – română-engleză oferă informații științifice și spun legende despre zidul fortificației, într-o manieră atractivă pentru vizitatorii noștri. 

9. Descoperă Kit-ul Info-Edu-Cult
Un program de informare și educație culturală pentru copii și tineri.

Este un instrument inovator: un cort demontabil, de tipul unui balon gonflabil, cu fotolii puf, ecran de proiecție și multă informație împărtășită într-un mediu relaxat, prietenos cu vizitatorii noștri. Cortul poate găzdui minim 30 de persoane dornice să ia parte la diferite activități, are o pardoseală textilă de 100mp2 și reprezintă cadrul ideal de învățare și experimentare, pentru orice vârstă.

10. Proiectul se prezintă. 
Punem la punct kit-ul de design, hărți, pliante, infografice, bannere și roll-up-uri, toate despre proiect.

 Întâi de toate, am dezvoltat o linie de design și branding proprie proiectului, aplicată atât la nivel de website, cât și pe materialele de promovare, într-o reprezentare integrată. Datorită creării unui kit de design, materialele de promovare au același linii de culori, tipografie si exprimare a brandului. Avem de împărțit gratuit 1000 de infografice cu harta sit-ului și informații, 1000 de flyere și pliante – toate acestea fiind oferite vizitatorilor, odată cu achiziționarea biletului de intrare. Două roll-up-uri și un banner – amplasat chiar la intrarea în Costești, pe drumul ce duce la Sarmizegetusa Regia – vin și ele în completare. 

11. Suntem vizibili. 
Prin panouri publicitare și o placă permanentă cu detalii despre proiect.

Pe toată durata proiectului avem instalat un panou la locația acestuia cu toate detaliile necesare, în conformitate cu cerințele de vizibilitate ale programului de finanțare. Nu mai târziu de șase luni de la finalizarea proiectului, o placă permanentă va lua locul panourilor.

12. Pătrundeți într-o nouă realitate.
Punem la punct o aplicație IT inteligentă, care va reda istoria monumentului.

Reinserția monumentului istoric în spațiul comunitar și promovarea acestuia prin metode neconvenționale se va face prin realizarea unei aplicații IT, instalată și gestionată de pe ecranul telefonului mobil și al tabletei, care va reda istoria monumentului. Monumentul va fi vizualizat direct pe ecran, prin intermediul realității augumentate. Cum? Printr-o simplă orientare a camerei foto a unui smartphone spre monumentul istoric, pe ecran va apărea imaginea reconstituită a lui într-un scenariu de tip situated simulation. Aplicația inteligentă va rula algoritmi care să identifice zone din zona istorică și va afișa pe ecranul dispozitivului o imagine pe care se vor adăuga fragmente virtuale din alta perioadă istorică, realizând astfel o îmbinare a lumii reale cu cea virtuală. 

13. Urmărește-ne fiecare pas. 
Construim și actualizăm site-ul de prezentare al proiectului.

Proiectul nostru este dezvoltat în parteneriat cu o entitate norvegiană, astfel încât pagina de prezentare a proiectului este una bilingvă – română/engleză. Totodată, suntem prezenți și în social media, alături de website, într-un mod integrat. Cartea noastră virtuală de vizită are content adecvat și documentat, filmări și reprezentări 3D ale locației, știri și actualizări are stadiului de progres.  

 14. Lovește fierul. 
Ești așteptat la atelierul dacic de fierărie și confecții metalice.

Pământul Daciei era foarte bogat în minereuri. În timpul lui Decebal, se pare că la Sarmizegetusa și în împrejurimi existau unele dintre cele mai mari ateliere de metalurgie ale antichității europene. În aceste ateliere dacii confecționau nicovale masive, ciocane, pile, baroase, clești, dălți, obiecte pentru prelucrarea lemnului sau care erau folosite în construcții, fierăstraie, topoare, burghie, armele necesare unei armate atât de numeroase: săbii, pumnale, scuturi, lănci și sulițe. La toate acestea se adaugă podoabe și accesorii pentru îmbrăcăminte. Trezim interesul tinerilor pentru această activitate, organizând șase ateliere de fierărie dacică, la care vor fi invitați meșteri fierari pricepuți. Ei vor demonstra metodele de prelucrare a metalelor. Punem la cale și un atelier de fierărie internațional – la care vor participa fierari din Europa, cu scopul promovării acestui meșteșug străvechi dacic la nivel european.