logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2
Capitala Daciei – Muzeul viu al patrimoniului european

Azi îți prezentăm, patru din cele 14 activități prin care aducem la viață Capitala Daciei, activități care susțin ideea de muzeu viu din titlul proiectului nostru. Invitația de la participa la ele este lansată către tine chiar de acum! Hai să îți povestim despre ce este vorba!

  1. Lovește fierul.
    Ești așteptat la atelierul dacic de fierărie și confecții metalice.
    Pământul Daciei era foarte bogat în minereuri. În timpul lui Decebal, se pare că la Sarmizegetusa și în împrejurimi existau unele dintre cele mai mari ateliere de metalurgie ale antichității europene. În aceste ateliere dacii confecționau nicovale masive, ciocane, pile, baroase, clești, dăți, obiecte pentru prelucrarea lemnului sau care erau folosite în construcții, fierăstraie, topoare, burghie, armele necesare unei armate atât de numeroase: săbii, pumnale, scuturi, lănci și sulițe. La toate acestea se adaugă podoabe și accesorii pentru îmbrăcăminte. Trezim interesul tinerilor pentru această activitate, organizând șase ateliere de fierărie dacică, la care vor fi invitați meșteri fierari pricepuți. Ei vor demonstra metodele de prelucrare a metalelor. Punem la cale și un atelier de fierărie internațional – la care vor participa fierari din Europa, cu scopul promovării acestui meșteșug străvechi dacic la nivel european.
  2. Pătrunde într-o nouă realitate.
    Punem la punct o aplicație IT inteligentă, care va reda istoria monumentului.
    Reinserția monumentului istoric în spațiul comunitar și promovarea acestuia prin metode neconvenționale se va face prin realizarea unei aplicații IT, instalată și gestionată de pe ecranul telefonului mobil și al tabletei, care va reda istoria monumentului. Monumentul va fi vizualizat direct pe ecran, prin intermediul realității augumentate. Cum? Printr-o simplă orientare a camerei foto a unui smartphone spre monumentul istoric, pe ecran va apărea imaginea reconstituită a lui într-un scenariu de tip situated simulation. Aplicația inteligentă va rula algoritmi care să identifice zone din arealul istoric și va afișa pe ecranul dispozitivului o imagine pe care se vor adăuga fragmente virtuale din alta perioadă istorică, realizând astfel o îmbinare a lumii reale cu cea virtuală.
  3. Micii arheologi în acțiune.
    Deschidem porțile școlilor de vară cu tematică de arheologie pentru copii.
    Ne dorim mult ca generațiile tinere să înțeleagă rolul arheologiei, în general, pentru comunitatea din jurul Sarmizegetusei Regia, în particular, prin implementarea unui program de educație non-formală a tinerei generații din 8 comunități rurale ale comunei Orăștioara de Sus: Bucium, Orăștioara de Sus, Ludești, Costești-Deal, Ocolișul Mic, Ludeștii de Sus, Grădiștea Muncelului, din județul Hunedoara și din toată țara. Vom iniția 30 de copii în fiecare școală de vară în domeniul arheologiei prin implicarea într-o serie de activități creative pentru dezvoltarea abilităților personale și profesionale. Unul dintre proiectele de strategie pe termen lung ale partenerului din proiect, Fundația Mihai Eminescu Trust, cel care va organiza aceste școli de vară, este de a se concentra pe educarea generațiilor tinere și cultivarea unui simț arheologic, care respectă patrimoniul cultural și a unui simț de apartenență și responsabilitate față de patrimoniul imaterial. Astfel proiectul propus constituie un pas spre realizarea acestei viziuni.
  4. Meșterește.
    Organizăm două târguri meșteșugărești cu demonstrații practice și multă autenticitate.
    Lansăm trendul meșteșugurilor tradiționale și trimitem la înaintare educația culturală, care, în momentul actual, nu este parte a curriculei educaționale formale. Activitățile de educație culturală se vor realiza într-un mod inovator din perspectiva metodelor educaționale folosite.Prin experimentare, demonstrare, interacțiune și dialog intercultural vom realiza activități de educație culturală.Cele două ediții ale târgului meșteșugăresc vor cuprinde expunerea de produse meșteșugărești, programe cultural-artistice, ateliere de demonstrare și experimentare a meșteșugurilor. Îi încurajăm pe tineri să preia aceste îndeletniciri creând o punte de comunicare între ei și deținătorii cunoștințelor tradiționale. O astfel de meserie înglobează esența valorilor multiculturale din zonă și care, prin adaptare la contextul actual, poate genera venituri.

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.


EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Institutul Național al Patrimoniului
Consiliul Judetean Hunedoara
Mihai Eminescu Trust
Møre og Romsdal fylkeskommune