Vă povestim astăzi lucruri interesante despre Sarmizegetusa Regia - capitala Regatului Dac, personajul central al proiectului nostru, după cum v-ați dat seama și din titlul său: "Capitala Daciei - muzeul viu al patrimoniului cultural european".
Aflați cu noi că ruinele orașului antic impresionează și astăzi vizitatorii care ajung la confluența Văii Albe cu Valea Godeanului. Îi așteaptă un drum de câțiva kilometri, de-a lungul căruia sunt înșirate sute de terase construite de către daci, cu 2000 de ani în urmă. Pe acestea au fost sau urmau să fie ridicate numeroase contrucții din lemn și piatră. Pare greu de imaginat, dar unele dintre ele aveau și etaj, remarcându-se prin planul și dimensiunile impunătoare.
Întregul oraș era împânzit de o rețea de captare și distribuție a apei, alcătuită din conducte din lut ars. În plus, cantitatea și calitatea obiectelor descoperite de arheologi în clădirile cu pricina sau în diverse puncte ale Dealului Muncelului ne arată că standardul de viață din capitala Regatului Dac era unul ridicat pentru acele timpuri.
Desigur, nucleul Sarmizegetusei Regia este zona fortificației și a sanctuarului. Acest loc, în zilele noastre o poiană ascunsă între copaci seculari, a fost ales pentru construirea câtorva terase de mari dimensiuni, susținute de ziduri puternice din blocuri de calcar. Aici, dacii au înălțat diferite temple monumentale, cu încăperi concentrice sau cu mai multe șiruri de coloane din piatră și lemn.
Altarul rotund din andezit, canalul care șerpuiește pe terasa a XI-a și drumul ceremonial pavat cu dale din calcar întregesc imaginea unui centru politic și religios excepțional, ascuns între culmile muntoase, dar conectat la realitățile și gusturile vremurilor sale.
Imaginile au fost preluate din volumul coordonat de Călin Neamțu, Gelu Florea, Gabriela Gheorghiu, Bodó Cristina, Când viața cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO - Incursiuni dacice în spațiul virtual, Cluj-Napoca, 2016.
Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.
EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Institutul Național al Patrimoniului
Consiliul Judetean Hunedoara
Mihai Eminescu Trust
Møre og Romsdal fylkeskommune