logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2
Restaurăm monumente, dar și conștiințe – Demonstrația de la Costeşti, Orăștioara de Sus

Motto-ul meu: „Restaurăm monumente, dar și conștiințe!”


Faceţi cunoştinţă cu Adrien Corbin, formatorul vostru în fierarie în cadrul demonstraţiilor de la Costeşti. Are 26 de ani, vine din Franţa, a intrat în lumea fierăriei la 15 ani, așa că practică această meserie de 11 ani.


A descoperit profesia călătorind în Franța și în străinătate cu proiecte foarte variate de la construcţia unor şarpante metalice la restaurarea patrimoniului, la sculptură în metal. Feroneria de artă i-a permis, din septembrie 2021, să locuiască la Ţibăneşti în incinta conacului în care pregăteşte tineri români de la școala tehnică și francezi aflaţi în programe de mobilitate.


În cadrul demonstraţiei de la Costeşti vom parcurge bazele fierăriei, vom forja piese din patrimoniul de la Sarmizegetusa, vom compara piese antice şi piese medievale, într-o abordare practică, în care manualitatea ne va conduce în lumea fascinantă a fierăriei.
Lucrăm cu bucurie și bună dispoziție!

"Oportunitatea de a forja in multe locuri extraordinare din Romania este un adevărat privilegiu, în plus locul nostru în sat este important și suntem folositori vieții localnicilor. Proiectele realizate cu firma de arhitectură Prodid din București sunt foarte interesante și avem o mare libertate de expresie. Participăm la evenimente în scop cultural și pentru promovarea profesiei în România și a pregătirii în meșteșuguri!" spune Adrien Corbin.

Companionii fierari Adrien Corbin, Erwan Morice și Roman Sebright pregătesc zilnic elevi din Ţibăneşti în meseria de fierar şi concep cursuri de iniţiere în arta feroneriei.

Haide și tu la atelierele noastre de fierărie dacică - 2,3,4 septembrie 2022, între 10:00 - 16:00, lângă Centrul de Informare Turistică din Costești, Hunedoara!

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.


EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Institutul Național al Patrimoniului
Consiliul Judetean Hunedoara
Mihai Eminescu Trust
Møre og Romsdal fylkeskommune