logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2
Școala de Vară “Micul Arheolog”, prima ediție – August 2022

În august cel fierbinte dar și foarte productiv pentru noi, nu mai puțin de 28 de copii și tineri cu viziune și mult potențial din județul Hunedoara ne-au spus un hotărât Prezent pentru patromoniu la Școala de vară Micul Arheolog - prima ediție!

Putem vorbi de o bună colaborare între partenerul nostru român, Fundația Mihai Eminescu Trust și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, responsabili cu organizarea taberei. Simulări de săpături, excursii cu folos la cetățile dacice, competiții care mai de care organizate pe echipe, dar și activități sportive și de relaxare, toate au făcut împreună casă bună!


Iată ce am bifat:
1. Copiii s-au familiarizat cu rolul, scopul și metodele folosite în cercetările arheologice și cu descoperirile arheologice majore din aria Munților Orăștiei.

2. Au aflat curioși de rolul pe care ei însăși îl vor juca în viitor în conservarea și restaurarea patrimoniului local.


3. Copiii au înțeles modul în care activități umane lasă urme în sol și cum se formează straturile pe care arheologii le urmăresc, le înregistrează și le îndepărtează treptat pentru a reface ulterior imaginea locuirii trecute din acea zonă.

4. Au recreat în joacă un zid dacic și au aflat despre metodele folosite pentru construirea unui astfel de obiectiv.

5. Activitățile practice au sugerat și simulat complexitatea și rigoarea impusă de munca arheologilor.

6. Imaginația a fost stimulată la maxim atunci când au putut crea modele și paterne individuale pentru a decora ceramica de factură dacică, la un nivel peste asteptările organizatorilor.


La finalul Școlii de Vară, dorința elevilor de a participa la o ediție următoare este expresia concretă a faptului că, deși tema discutată este una „serioasă”, abordarea activităților a fost cea potrivită pentru a le stârni interesul și a le oferi un mediu în care joaca este principalul mediu de transmitere a informației. Pentru a sumariza, credem că Școala de Vară organizată la Costești în luna august 2022 a fost o reușită!

Colaborarea, munca în echipă, recunoașterea talentului și a priceperii unora dintre participanți la anumite activități a permis închegarea echipelor, iar câștigarea concursurilor le-a oferit validarea alegerilor făcute. Organizatorii au indentificat câțiva participanți la care gradul de cunoștințe și implicare în activitățile legate de cercetarea arheologică și patrimoniul local este foarte ridicat, iar pentru aceștia vom încerca să facem participarea la ediția viitoare sigură deoarece sunt poli de diseminare în rândul elevilor de vârstă apropiată. Să ne vedem sănătoși anul viitor!

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.


EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Institutul Național al Patrimoniului
Consiliul Judetean Hunedoara
Mihai Eminescu Trust
Møre og Romsdal fylkeskommune