Păreri ale participanților elevi la Atelierele de Formare Protectorii Patrimoniului
Viitorul sitului, pe mâini bune
În perioada 12 – 13 septembrie 2023, Fundația Mihai Eminescu Trust și Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală (CRAL) au organizat cel de-al treilea seminar de formare „Protectorii patrimoniului cultural arheologic European – Sarmizegetusa”.
La seminar au fost prezenți 15 participanți, iar grupul țintă, în cazul acestui seminar, a fost reprezentat de elevii de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din municipiul Orăștie, cel mai apropiat centru urban de cetățile dacice. Am luat în considerare acest grup țintă tocmai pentru a-i ajuta pe elevi să descopere informații legate de importanța sitului UNESCO Cetățile dacice din Munții Orăștiei, direct de la specialiști. De asemenea, ne-am dorit să-i încurajăm pe tineri să descopere valoarea zonei, astfel încât, după terminarea studiilor, să se întoarcă acasă și să își deschidă propriile afaceri aici. Tinerii pot fi de asemenea o foarte bună resursă pentru asigurarea ghidajelor la situl Sarmizegetusa Regia, mai ales în perioada vacanței de vară. Participanții la seminar au fost selectați de către Asociația CRAL în urma consultărilor cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT) – instituția care administrează cetățile dacice din Munții Orăștiei de pe teritoriul județului Hunedoara, și Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu Orăștie .
Seminarul a fost susținut de consultantul implicat în proiect, arhitectul și profesorul Leoncio Orellana Vivanco, cu o experiență de lucru de aproape 15 ani în România, în proiecte de patrimoniu, dezvoltare comunitară și consolidarea capacității instituționale. De asemenea, am avut plăcerea ca în cadrul seminarului să fie prezentă și doamna Caroline Fernolend, președinte al Fundației Mihai Eminescu Trust și expert în revitalizarea comunităților locale din România prin punerea în valoare a patrimoniului natural și cultural.
Prima zi a seminarului s-a desfășurat în intervalul orar 9.00 - 16.00 și a fost dedicată discuțiilor. Participanții au fost invitați să se prezinte și să precizeze care este legătura lor cu situl Sarmizegetusa Regia. Prof. Leo Orellana a prezentat suportul de curs folosind metoda interactivă Sirchal, iar doamna Caroline Ferholen le-a vorbit participanților despre experiența avută și pașii de urmat pentru înscrierea unui obiectiv pe lista patrimoniului UNESCO. Au urmat discuții despre valorile sitului Sarmizegetusa Regia, iar participanții, prin activități interactive, pe grupuri, au fost invitați să le identifice și să explice celorlalți ce înseamnă aceste valori pentru ei. De asemenea au fost invitați să definească într-un cuvânt cum ar trebui să fie, în viziunea lor, un ghid protector de patrimoniu. Participanții au fost invitați să caute online informații despre sit și să le prezinte celorlalți informația și de ce au considerat-o relevantă.
A doua zi a seminarului s-a desfășurat de asemenea în intervalul 09.00 – 16.00. Prima parte a fost dedicată unei vizite în situl Sarmizegetusa Regia. Participanții la seminar au avut parte de un tur ghidat de dr. Răzvan Mateescu, arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca. Vizita ghidată le-a permis participanților să înțeleagă mai bine importanța sitului la nivel național și internațional. Partea a doua a zilei a fost dedicată discuțiilor despre ce reprezintă situl Sarmizegetusa Regia, înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru fiecare viitor protector/ghid de patrimoniu. Din lista de impresii a participanților la acest atelier:
„Este un loc plin de amintiri din excursiile cu familia, nu aș fi aflat atâtea lucruri fără ghid, trebuie să vin să vizitez mai des.”
„A fost foarte bine structurat ghidajul, profesionist, peisajul și atmosfera foarte frumoase, am avut parte de o experiență informativă și interesantă.”
„O conectare cu locul și cu istoria, o experiență frumoasă în care am primit informații noi, frumoase. Niciodată nu am fost atât de captată de povestea locului.”
„Ghidajul și mesajul au fost foarte bine structurate, cronologic, au fost multe informații noi reținute.”
În opinia tinerilor participanți, un protector al patrimoniului trebuie să furnizeze informații într-un mod în care să capteze atenția persoanelor ghidate, să fie extrovertit și să se adapteze publicului, să fie empatic și să combine noul cu vechiul.
La finalul seminarului s-a făcut bilanțul celor două zile de formare interactivă, iar participanții au împărtășit informații utile celorlalți participanți sau și-au expus punctul de vedere despre cum ar putea contribui la protejarea și promovarea acestui sit inclusiv prin intermediul unor scurte materiale video.
Pentru a-i ajuta pe participanți să păstreze legătura și să continue să împărtășească informații utile pentru a fi protectori ai patrimoniului, a fost creat un grup dedicat pe WhatsApp.