Participarea Asociației Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală la în proiectul „Capitala Daciei - Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European” a reprezentat una dintre cele mai importante și intense experiențe. Am fost parte dintr-un efort de a proteja unul dintre simbolurile patrimoniului UNESCO din România și suntem onorați că am putut să contribuim cu ceea ce știm și facem.
Știam de la bun început că standardele Fundației Mihai Eminescu Trust (MET) pentru organizarea atelierelor de formare a protectorilor/ghizilor de patrimoniu sunt foarte înalte și că trebuie să ne ridicăm la nivelul așteptărilor. De aceea am verificat personal toți furnizorii astfel încât să ne asigurăm că toți cei implicați în formări au cadrul necesar să se focalizeze pe activitățile la care participă.
Apoi, a fost o încântare colaborarea cu arhitectul Leoncio Orellana Vivanco, expert în patrimoniul UNESCO și doamna Caroline Fernolend, directorul executiv MET. Datorită lor, fiecare seminar a fost unic. Chiar dacă tema era aceeași, participanții au dat linia abordării, astfel că fiecare dintre cele șase seminarii a însemnat un adevărat spectacol pe care Leo Orellana și Caroline Fernolend l-au dedicat cunoașterii, în cel mai profund și frumos mod.
Trebuie să recunoaștem că nu a fost deloc ușor să asigurăm numărul de participanți din grupurile țintă. Știți cum e, timpul pare să se comprime și oamenii au tot mai multe de făcut, așa că e destul de greu să își rupă două zile consecutive pe care să și le ofere lor personal, să le dedice învățării cum să își asume Sarmizegetusa Regia. Dar am fost foarte entuziasmați să vedem un real interes pentru curs și că, la final, să reușim să implicăm 82 de cursanți, cu 32 mai mulți decât cei vizați inițial pentru cele 6 ateliere.
Stând în culise ca să ne asigurăm că totul decurge bine, ceea ce am apreciat cel mai mult a fost dedicarea și imensa plăcere de a împărtăși informații și experiență cu Leo și Caroline, fie că a fost vorba de elevi de liceu, de reprezentanți ai comunității locale sau de experți în diverse domenii care au legătură cu Sarmizegetusa Regia.
Cât privește tururile ghidate oferite de arheologi cursanților, chiar la fața locului, în sit, suntem convinși că au avut la rândul lor un impact important și vor duce mai departe povestea Sarmizegetusei într-o abordare apropiată mai mult de adevărul științific.
Finalul fiecărui atelier, a fost momentul în care am putut aprecia, destul de obiectiv zicem noi, că am făcut ceea ce trebuia și că participanții la cursuri au realizat ce valoare inestimabilă păstrează Munții Orăștiei. Atunci, la final de atelier, cursanții erau provocați să susțină un tur ghidat sau să promoveze Sarmizegetusa din perspectiva lor. A fost un adevărat șuvoi de creativitate. Fiecare cursant a venit cu o abordare unică, din care răzbătea mândria și dorința de a face mai mult, iar această efervescență chiar merită transformată în implicare prin proiecte viitoare, poate.
Evenimentul final, pe care l-am organizat pe 16 noiembrie 2023, chiar de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, la Consiliul Județean Hunedoara, a fost cu adevărat emoționant. Aproape toți cursanții din cele șase serii au fost prezenți și au avut ocazia să se vadă, să se cunoască și să se bucure împreună de momentul absolvirii.
Deși rolul nostru a fost să asigurăm cadrul ca participanții să învețe, noi, la rândul nostru, am învățat foarte mult. Suntem recunoscători MET pentru încrederea pe care ne-a acordat-o și tuturor furnizorilor, partenerilor și celor care au contribuit la succesul acestei părți din proiect.
Mai jos, cuvintele cheie identificate de cursanți când au fost întrebați cu ce asociază Sarmizegetusa Regia