logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2
Restaurarea sitului Sarmizegetusa Regia

Așa cum v-am spus, până vor începe lucrările de restaurare a sitului Sarmizegetusa Regia, vom continua să vorbim despre caracteristicile arhitecturii arheologice de la Sarmizegetusa Regia, pentru a înțelege ce presupune acest proces.


În forma actuală, cel mai probabil fortificația din piatră de la Sarmizegetusa Regia este construită de către soldații romani, pe locul fostei cetăți dacice.

Caracteristici ale fortificației
1. Accesul se face prin trei deschideri - Poarta de Vest, care se presupune că reprezenta accesul principal, Poarta de Est, care făcea legătura cu zona sacră și Poarta de Vest și poarta de Sud care avea rol secundar.
2. Segmente de zid cu grosimea între 3-4 metri, alcătuite din două paramente din blocuri de calcar, între care se află un emplecton format din lut și bucăți de piatră.
3. În zona Porții de Est a fost descoperită o suprafață considerabilă din drumul pavat - calea sacră antică.
4. Situl se află poziționat pe o creastă muntoasă prelungită cu terase antropice, amenajate pe pantele abrupte încă din epoca dacică, pe o suprafață străbătută de mici izvoare și păduri de foioase.

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.


EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Institutul Național al Patrimoniului
Consiliul Judetean Hunedoara
Mihai Eminescu Trust
Møre og Romsdal fylkeskommune