logouri mobil_2
Zid susținere terasa a X-a, altar de andezit și detaliu templul mare rotund
Dăm viață capitalei Daciei
Vizitarori
Restaurăm
Lucrăm cu grijă și cu un scop bine stabilit
previous arrow
next arrow


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA 


logouri mobil_jos-2
Știai că? 5 Lucruri pe care nu le știai despre Sarmizegetusa Regia

  1. Știai că la Sarmizegetusa Regia au fost descoperite 10 tipuri de clești, catalogați în funcție de felul prizei?
  2. Și mai știai că unii dintre acești clești erau chiar decorați cu motive geometrice ori că aveau dimensiuni impresionante, de peste 1 metru lungime?
  3. Știai oare că baroasele erau folosite în prima parte a activității de forjare pentru transformarea lupelor în lingouri prin lovituri puternice? Mai apoi, se obținea forma brută a unei piese. Ulterior, rolul baroaselor era preluat de ciocane în cazul operațiunilor care necesitau precizie sporită.
  4. Știai că meșterii fierari produceau unelte specializate pentru tăierea, măsurarea, perforarea și finisarea unor piese din fier, inclusiv pentru trasarea și realizarea unor ornamente pe suprafața acestora?
  5. Știai că în atelierul de la Căprăreața, din cartierul civil de est al așezării de la Sarmizegetusa Regia, au fost descoperite patru garnituri ale butucului roților, iar într-unul dintre depozitele identificate în apropierea atelierului de pe terasa a VIII-a au fost aflate două bolțuri masive din structura unei căruțe?

Dacă vreți să aflați mai multe despre fierăria dacică, vă invităm la atelierele noastre din acest week-end din Costești.

Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.


EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Institutul Național al Patrimoniului
Consiliul Judetean Hunedoara
Mihai Eminescu Trust
Møre og Romsdal fylkeskommune