- Știai că la Sarmizegetusa Regia au fost descoperite 10 tipuri de clești, catalogați în funcție de felul prizei?
- Și mai știai că unii dintre acești clești erau chiar decorați cu motive geometrice ori că aveau dimensiuni impresionante, de peste 1 metru lungime?
- Știai oare că baroasele erau folosite în prima parte a activității de forjare pentru transformarea lupelor în lingouri prin lovituri puternice? Mai apoi, se obținea forma brută a unei piese. Ulterior, rolul baroaselor era preluat de ciocane în cazul operațiunilor care necesitau precizie sporită.
- Știai că meșterii fierari produceau unelte specializate pentru tăierea, măsurarea, perforarea și finisarea unor piese din fier, inclusiv pentru trasarea și realizarea unor ornamente pe suprafața acestora?
- Știai că în atelierul de la Căprăreața, din cartierul civil de est al așezării de la Sarmizegetusa Regia, au fost descoperite patru garnituri ale butucului roților, iar într-unul dintre depozitele identificate în apropierea atelierului de pe terasa a VIII-a au fost aflate două bolțuri masive din structura unei căruțe?
Dacă vreți să aflați mai multe despre fierăria dacică, vă invităm la atelierele noastre din acest week-end din Costești.
Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.
EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura
Granturi SEE & Norvegiene
Ministerul Culturii
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Institutul Național al Patrimoniului
Consiliul Judetean Hunedoara
Mihai Eminescu Trust
Møre og Romsdal fylkeskommune